Hoe?
Dingen die je moet weten bij het overzetten van padden en andere amfibieën.

Belangrijk!
Ga nooit alleen "op pad", het kan gevaarlijk druk zijn in het donker.

Routes

In Edegem hebben wij 2 gebieden waar wij wandelend een paddenraapactie hebben.

Arendsnest

Route: Fietspad einde Arendsnestlaan -> Ter Hoger Hagen -> Boerenlegerstraat -> Prins Boudewijnlaan -> Parking 1 en 2 tot aan Hekla en terug.

Kattenbroek

Route: Terelststraat -> Bufferpoel Ter Elst -> Terelststraat naar Heihoefse weg –> terug naar Bufferpoel -> tussen de sportvelden door (bollekesweg) -> Kattenbroek tot aan cafetaria sporthal Kattenbroek en terug.

Waar en om hoe laat spreken we af?

Arendsnest

Vertrek aan het einde van de Arendsnestlaan / fietspad Ter Hoger Hagen (dus niet aan kasteel zelf). Om 19:00 tenzij anders vermeld in de laatste e-mail update.

Kattenbroek

Vertrek in de Terelststraat ter hoogte van de parking van Hotel Ter Elst. Om 19:00 tenzij anders vermeld in de laatste e-mail update.

Wanneer?

Elk jaar, vanaf half februari tot einde maart.

Nadat je je hebt aangemeld via onze website krijg je tijdens het seizoen bijna dagelijks per mail info over het weer en kansen op amfibieëntrek in onze gemeente. Hiervoor gebruiken wij kleurencodes (zie hieronder)
Met dank aan Johan Asselberghs en Dominique Verbelen van Hyla de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt.

Op voorwaarde dat:
  • Het 's avonds om 18:00 buiten nog 7°C is. Als er wind is moet je 2 graden aftrekken van de buitentemperatuur.
  • Het vochtig weer is, of lichtjes regent.
  • Er weinig of geen wind is.

Kleurcodes

Groen
De weersomstandigheden zijn niet goed door te frisse temperaturen: er wordt met zekerheid geen paddentrek verwacht, het eindresultaat zal met zekerheid nul zijn. Het heeft totaal geen zin om naar de actieplaats te komen.
Geel
De weersomstandigheden zijn niet goed, maar er is wel een kans op tijdelijk wat paddentrek bij het donker worden, daarna valt naar alle waarschijnlijkheid de trek volledig stil: het eindresultaat zal bestaan uit enkele gevonden dieren. Iedereen mag komen want de dagverantwoordelijken zijn aanwezig om te controleren.
Oranje
De weeromstandigheden zijn niet optimaal, maar de temperaturen of luchtsoort zit wel goed, in de eerste uren van de avond zal er met grote zekerheid toch rustige paddentrek zijn: het eindresultaat zal bestaan uit 10 tot 30 dieren. Iedereen mag komen meehelpen maar wees niet ontgoocheld als het toch wat zou tegenvallen.
Rood
De weersomstandigheden zijn voldoende goed voor een matige paddentrek: rond de 20 tot 100 dieren worden er verwacht. Alle hulp is welkom.
Bordeaux
De weersomstandigheden zijn optimaal met grote kans op zware paddentrek: meer dan 100 dieren worden verwacht. Vandaag zou een zogenaamde piekavond kunnen gehaald worden. Alle hulp is welkom.

Wat breng je mee?

  • Fluovestje (aandoen)
  • Zaklamp en emmer (handig als er een deksel op staat want kikkers hebben springpoten)
  • Laarzen zijn soms nuttig
Wil je meer lezen over de paddenoverzetacties? Kijk dan op de website van HYLA.

Paddenoverzetactie Edegem 2021

Resultaten vorige acties

Gewone pad
Mevrouw pad geeft meneer pad een lift naar de voortplantingspoel.
Natuurpunt logo